Boken Tillsammans är vi två

Här finner du recensioner av ”Tillsammans är vi två” från olika bokrecensenter på Instagram.

”Tung, vacker, rå, insiktsfull är några ord som kommer till mig.”

Du är varmt välkommen att dela med dig av vad du tycker om boken! Om du kontaktar mig så lägger jag gärna upp din recension här.

Systrarna Boktokiga  Betyg 5 av 5

”En gripande bok som kommer stanna kvar länge hos mig. Berättelserna skildrar hinder och olikheter som uppstår i livet, hos människor. Trodde jag skulle ha svårt för att det är många olika karaktärer men författaren skriver och blandar allting på ett skickligt sätt så det är lätt att hänga med. Bra gestaltande. Mycket bra miljöbeskrivningar, detaljrika. Älskar omslaget, passar boken mycket bra. Lagom långa kapitel med ett enkelt språk, känns även välplanerad och välskriven. En bok jag rekommenderar och som jag lätt läser om. Boken får en stark femma utav mig.”

Systrarnas Instagram: Systrarnaboktokiga

Tillsammans är vi två av Ida Sundén

Bokfantast Lena

”Såååå imponerande träffsäkert och precist lagom detaljerat beskrivet. Jag var där, på gott och ont. Det kändes fruktansvärt i vissa miljöer och jag la undan boken emellanåt.

Jag har mött en del Ante i mitt arbetsliv och flertalet John, Inez och Saga. Missbruk, beroende, medberoende och all skit som ingår i den världen. Den svåra kampen att välja bort beroendet och dessa återkommande återfall. Att som medberoende göra för mycket osv. Däremot är det få Gunnel jag mött och jag bara älskar den plats hon fick ta i denna berättelse.

En fantastiskt berörande sorglig historia som även har så mycket fin kärlek och värme.

En eloge vill jag ge till kämpande socialsekreterare som bara vill utreda och besluta så rättssäkert som möjligt. Jag testade på yrket under ett år men det var inget för mig.

Stort varmt tack @isunden att du valt att skriva denna berättelse. Jag vill veta hur det går, jag vill läsa mer!!!”

Besök Lenas Instagram: Bokfantast Lena

Gula Bokhyllan betyg 5 av 5

”Till den här boken säger jag– ‘you had me at hello’, bara några sidor in i boken är jag som fast. Ovissheten i början får en att inte vilja lägga ifrån sig boken, man vill läsa mer och få reda på handlingen. Varför Ante valt vägen till drogerna, varför John inte bara kunde leva ett normalt tonårsliv, och den nyfikna grannen Gunnel, väljer hon att hjälpa pojken i snöhögen? Man får lära känna 5 olika personer, 5 olika liv som blir mer och mer sammanflätade med varandra under bokens gång. Det var väldigt lätt att komma nära dessa karaktärer och jag hoppades hela tiden att allt skulle lösas och bli bra.

Vissa partier i boken gör ont i mig att läsa, men det är också de partier som formar boken till att bli så förbaskat bra! Jag läste denna bok med ett sånt känslokaos, verkligen värme blandat med sorg. Detta är en stark berättelse som berör mig väldigt mycket och som troligtvis också kommer att stanna kvar hos mig ett bra tag.”

Gula bokhyllan på Instagram:  Gula bokhyllan 

Anna Bokmal betyg 3,5 av 5

”En samtidsroman som fångar problematiken för och kring en missbrukande person, ur flera perspektiv: missbrukarens eget, flera anhörigas och även till viss del från socionomhåll. Mörk, bitvis obehaglig och sorglig men kärleken är trots allt det mest centrala och drivande i berättelsen. Karaktärernas liv vävs samman på ett bra sätt och språket är lättläst.

Jag hade gärna fördjupat mig i några av karaktärerna, särskilt Maria som jag inte fick någon känsla för. Ante och John är de två som jag upplever som mest genuina. Det är komplext och komplicerat att fånga så många personer runt omkring en missbrukare, så jag förstår att det är svårt att ta ett så stort grepp som författarinnan gör här.

Ett tema i Tillsammans är vi två är medberoende, något jag tycker att författarinnan lyckas gestalta mycket bra och trovärdigt. De ständiga sveken Saga utsätts för, och mamma Inez drift att skydda sin dotter från den smärtsamma verkligheten drabbade. Känslosamt, med både kärlek och svärta. En fin bok med ett viktigt budskap: missbruk skadar inte bara den som själv missbrukar, utan även de anhöriga blir lidande.”

Anna på Instagram:  Anna Bokmal

Bokluckan

”Tillsammans är vi två av Ida Sundén är utgiven av Vintergård Förlag. Det är Idas debutbok och det är en tankeväckande relationsroman. Läsaren får följa Ante, John, Inez, Gunnel och Maria. De bor i samma stad men lever olika liv. Deras vägar korsas, vänskapsband och relationer skapas och förstörs. Det är en hjärtskärande, intressant, sorglig och hoppfull historia. I handlingen vävs det in flera viktiga och angelägna samhällsiakttagelser. Det var lätt att ta till sig karaktärerna och jag önskade hela tiden att allt skulle lösa sig till det bästa för alla. Tack Ida och Vintergård Förlag för boken!

Ante lever ett destruktivt liv med droger. Hans bror John känner att han ständigt måste vaka över Ante, när han egentligen borde koncentrera sig på skolan och sitt eget liv. Inez och Ante har dottern Saga tillsammans och Antes liv påverkar ständigt Inez vardag, trots att de har separerat. Maria arbetar på socialkontoret och undrar om hon valt rätt i yrkeslivet. Privat försöker hon hitta rätt i kärlekslivet och söker efter någon att dela sitt liv med. Gunnel är pensionären som skapat ett ordnat och lugnt liv. Hennes och Johns vägar korsas och hennes omsorger gör skillnad för flera av bokens karaktärer.

Tankeväckande relationsroman

Boken är Idas debutroman och det är en tankeväckande relationsroman. Det är spännande att följa karaktärernas liv och hur det utvecklar sig. Deras vägar korsas, vänskapsband och relationer skapas och förstörs. Karaktärerna möts av en slump och de blir påverkade av de nya relationerna. Jag tycker Ida har fått med arv-miljöproblematiken på ett bra sätt. Ryggsäcken vi alla bär på har påverkats av arv och den miljö vi har vuxit upp i. Omgivningens förväntningar präglas av det arvet och det kan vara svårt att bryta sig loss. Att vara medberoende medför mycket sorg, besvikelse och förlorat hopp samtidigt som det är svårt att bryta sig loss. Detta gestaltas på olika sätt i boken och det väcker många tankar. Ida har lyckats belysa alla dessa samhällsiakttagelser på ett läsvärt, hjärtskärande, intressant, sorgligt och hoppfullt sätt.

Instagram: Bokluckan

Läslusenilinsen

”Det här var en bok som jag sögs in i direkt. Det är till stor del en ganska ledsam och tragisk historia. Men så finns det också flera partier som gör mig varm i hjärtat att läsa. Den berättas ur flera olika personers perspektiv vilket gör den än mer intressant.

Det är mycket tänkvärd läsning. Om hur vi ser på saker och ting och hur vi påverkas av vår omgivning. Inte bara den allra närmaste, utan även samhället i stort.

Författaren har en förmåga att skapa verklighetstrogna karaktärer och skriver på ett sätt så man lever sig in i dem och berättelsen.
Boken ger en även en tankeställare på hur vi ser på människor och dömer dem utifrån familjetillhörighet, vad man har för mamma, pappa, syskon osv. En bok för dig som gillar att läsa om livshistorier, relationer och livets ljusa och mörka sidor.”

Läslusenilinsen på Instagram:  Läslusenilinsen