Nyhetsbrevet

Tankar i september 2023

I Tankar i september dyker vi in i hösten med en lång rad tips på härliga saker att läsa och lyssna på. Månadens skrivövning ger dig en trygg plats dit du kan återvända när livet runtomkring dig snurrar för fort.

Hej där!

Hösten verkar inte riktigt kunna bestämma sig för om den har kommit eller ej i min ände av landet. Hur är det hos dig? Och framför allt, hur är det med dig? Är hösten en tid du uppskattar? Eller gruvar du dig inför mörkrets återkomst?

Personligen gillar jag hösten. (Medan vintern däremot är min värsta antagonist.) Tid för mysiga stunder i soffan med en bok, eld som sprakar hemtrevligt, promenader i frisk luft och julen som hägrar om några månader. Det är också en fin tid för att utforska nya områden i livet och bär ofta med sig många möjligheter att utvecklas på jobbet, i skolan eller privat.

Utforskat nya områden har jag gjort flera gånger om de senaste veckorna då jag både varit med i lokaltidningen (intervjun jag berättade om i förra nyhetsbrevet), och medverkat i podden Nyckeln till frihet och pratat om läkande skrivande. Jag har fått utmana mina gränser ordentligt, vilket i sig tenderar att vara väldigt utvecklande.

Det blev ett fint poddsamtal mellan mig och Agneta Wahlström. Lyssna gärna, du hittar det där poddar finns eller på Agnetas hemsida! Klicka på bilden nedan.

📝 Gästskribent

Jag är väldigt nyfiken på vilka personer du vänder dig till när du behöver påfyllning av inspiration, tankar och idéer. Skriv gärna och berätta, här eller i sociala medier! Vilka är dina go-to personer?

Att jag kom att tänka på det beror på månadens gästskribent som under lång tid har varit en sådan person för min del. Hon heter Helena Söderlund och är, bland annat,  socionom och Human Design-vägledare och driver bloggen Helenas livsåskådning. Hennes inlägg får mig ofta att nicka och le instämmande, men också att utmana och ifrågasätta mina tankar. Och det sista är det jag uppskattar allra mest.

Helenas text på temat att skriva sig hel är en berättelse om ljus och mörker. Om hur hon förlorade sin man i cancer och efter att ha gått igenom sorgen står starkare än någonsin. Det är enormt berörande men också hoppfull läsning.

Apropå cancer måste jag också passa på att tipsa om en film som jag såg tillsammans med min dotter nyligen: ”Förr eller senare exploderar jag”, efter en bok med samma namn av författaren John Green. Enormt fin och klok och sorglig. Har du sett den?

🌿Låt skrivandet bli DIN terapi

Hösten är som sagt en fin tid för reflektion. Och just skrivande kan vara en kraftfull form av terapi, en plats där du får närma dig dina känslor, uttrycka dina tankar och hitta ett inre lugn. Jag hoppas förstås att du redan har börjat att utforska allt detta på egen hand, inte minst med hjälp av skrivövningarna du får från mig varje månad.

Men jag vet också hur otroligt svårt det kan vara att komma i gång och, ännu värre, hålla i på egen hand. Om du önskar stöd längs vägen är du varmt välkommen att höra av dig. Läs mer om mina tjänster och boka din tid. Kika gärna lite extra på min favorit ”Prata och skriv”, där du får kombinera skrivandet med coachande samtal med mig. En kombination av det bästa från två världar 😉

SKRIVÖVNING 
En lugn platsMånadens skrivövning handlar om att få fatt i en plats där du känner dig lugn och trygg. Genom att skriva detaljerat om en sådan plats kan du senare, i jobbiga eller stressiga situationer, hjälpa dig själv genom att återvända dit i tanken.

Så. Börja med att blunda och andas en stund. Tänk sedan på en plats du tycker om. Hur ser där ut? Vad känner du för lukter? Vad hör du för ljud? Finns det personer som du förknippar med den här platsen, och som förstärker din känsla av trygghet?

Skriv en text om den här platsen. Var så detaljerad du bara kan.

För att ha verklig nytta av din inre lugna plats kan det vara bra att återvända till den ofta i situationer då du redan är lugn. Kanske när du vaknar på morgonen, eller innan du somnar på kvällen. Då blir det lättare att använda dig av den när du känner dig stressad eller orolig och behöver hjälp att komma ner i varv.

När du känner dig färdig kan du läsa igenom din text och skriva ytterligare ett par meningar om hur det kändes att skriva. Om skrivande väcker tankar och känslor som är svåra att härbärgera på egen hand vill jag, som vanligt, att du söker upp någon som du kan dela dina tankar med  ❤

💡Upptäck mina skrivtjänster

Förutom coachning och Skriv dig hel arbetar jag med skrivtjänster. Utredningar, rapporter, artiklar… Antingen skrivna av mig helt från scratch, eller genom att hjälpa dig att bearbeta en text som redan finns. Kanske behöver du någon som korrekturläser eller hjälper till att vässa den röda tråden genom texten? Oavsett vilket hjälper jag dig gärna.

🤪 Krångel

Efter att under en tid ha haft problem med meddelandefunktionen på min hemsida ska den alldeles snart vara fixad igen. Jag upptäckte det tack vare en kund som skickade meddelande på hemsidan, men också hojtade till på LinkedIn om att det meddelandet var skickat. Och jag kunde konstatera att jag inte alls fått något meddelande…

Om du har försökt nå mig den vägen och inte fått svar ber jag verkligen om ursäkt. Jag svarar alltid de som kontaktar mig, så bara tanken på att någon försökt nå mig utan att lyckas får mig att rysa. Säkraste sättet att komma i kontakt med mig är att mejla direkt till info@idasunden.com.

☯ Bryohm

Nyligen gick jag med i nätverket Bryohm, som är en digital plattform för holistisk hälsa. Där hittar du information om det mesta kopplat till hälsa och välbefinnande (du kan till exempel läsa om läkande skrivande!) och även ett helt gäng sparringpartners att välja mellan, beroende på vad du önskar hjälp med. Det känns superbra att finnas med där ✨

🧘‍♂Yoga och Skriv dig hel

Till sist vill jag passa på att påminna om workshopen Yoga och Skriv dig hel som jag håller i samarbete med MEJA Hälsoteam i Linköping. Vi ses söndagen 29 oktober klockan 12:30 – 15:30 i MEJAS supermysiga lokaler. Boka din plats redan idag vetja.

Phu. Det blev många tips den här gången! Hurra för dig om du tog dig hela vägen hit 🤗

Ta hand om dig.

Vi hörs!
Ida

“Bara en av våra relationer pågår precis hela livet, från första till sista andetaget. Det är förstås den med oss själva.”
– Björn Natthiko Lindeblad –