Nyhetsbrevet

Tankar i november

Nyhetsbrevet Tankar i november handlar om samtalsträffar i projektet SMIL, Sällsynt mitt i livet, och vilken avgörande betydelse till synes små ord kan ha. 

Som en varm kram i mörkret

En riktig vintervecka går mot sitt slut, men även om det är lite ruggigt ute blir jag fortfarande varm inombords när jag tänker på förra tisdagens träff med gruppen ”Sällsynt mitt i livet”, som jag under hösten har varit samtalsledare för hos Studieförbundet vuxenskolan. Det är med otroligt mycket värme jag tänker på alla fina samtal som medlemmarna har fört med varandra om både svåra, tunga och viktiga ämnen.

Men samtalen har också handlat mycket om sådant som gör tillvaron rolig och meningsfull. ”Sällsynt mitt i livet” – SMIL – är ett Arvsfondenprojekt som syftar till att minska ensamhet och risk för psykisk ohälsa hos vuxna som lever med en ovanlig diagnos. Vill du veta mer om projektet? Läs mer HÄR.

Jag slutar aldrig fascineras av det som händer när människor speglar sig i andra som bär på liknande erfarenheter. Lättnaden som följer med insikten av att inte vara ensam om sina tankar och upplevelser.

Ord som gör skillnad

Och just de orden, tankar och upplevelser, bygger en bro mellan mina båda världar. I rollen som coach/vägledare/samtalsledare möter jag dig, och vi arbetar tillsammans med din egen historia om ditt liv. Ibland handlar det om saker som har hänt tidigare, ibland någonting som pågår just nu. Ofta upptas tankarna hos oss människor av sådant som kanske kommer att hända i framtiden.

Samma sak när det handlar om text. För vad är text om inte ett verktyg att nå andra personer och att kanske påverka deras tankar och upplevelser? Oavsett om vi pratar skönlitteratur, artiklar, doktorsavhandlingar eller för all del nyhetsbrev.

Text kan också vara ett sätt att nå dig själv, att skriva dig inåt mot större förståelse för vem du är – och hur du förändrar saker när det finns någonting som du önskar vore på ett annat sätt.

Bokmässa Åtvidaberg

Att känna hopp

Att vara medveten om att ord gör skillnad för hur vi upplever oss själva och våra liv är ett viktigt steg på vägen mot förändring. ”Det är bara ord” är ett tokigt uttryck. Vi behöver lära oss att vara mer varsamma med hur vi uttrycker oss om såväl oss själva som om andra.

Jag tänker ofta på hur till synes små ord rymmer en totalt avgörande skillnad. Hopp till exempel. Att känna hopp. Eller att inte känna det. Ett ord som innebär skiljelinjen mellan något så dramatiskt som liv och död.

I min bok ”Tillsammans är vi två” brottas flera av karaktärerna med att hålla fast i hoppet när livet utmanar dem. I helgen deltar jag med boken på Åtvidabergs bokmässa tillsammans med ett helt gäng lokala författare. Kom gärna och säg hej, om du har vägarna förbi!

Med önskan om att du får en riktigt fin julmånad…

Vi hörs!
Ida