Nyhetsbrevet

Tankar i juni 2023

Nyhetsbrevet Tankar i juni handlar om att andas, om semesterkänslor av olika slag och att ta hand om varandra. Och förstås – skrivövningar! Dessutom ber jag dig om hjälp inför hösten.

Sommartankar

Ibland tänker jag på oss människor som små doozar. Känner du till dem? De dök upp ibland i barnprogrammet Fragglarna, klädda i små bygghjälmar och alltid på väg någonstans. Trots att deras byggen blev uppätna av Fragglarna strävade de outtröttligt på. Precis som vi ofta försöker göra.

Jag kan känna sådan ömhet inför oss människor – herregud vad vi kämpar i vår längtan efter att duga och räcka till. Sommaren, inte minst, är en tid som tenderar att föra med sig förväntningar av olika slag. Vi ”ska” umgås, njuta och ha det härligt – och försöker efter bästa förmåga förhålla oss till en massa måsten och borden. När det vi mest av allt behöver i många fall är att stanna upp och bara andas.

Boktips

Andas in och känn tillit. Andas ut och släpp taget. In, ut. Orden från den guidade meditationen som jag brukar göra dyker upp i mina tankar både nu och då i vardagen. I kön i mataffären, när jag borstar tänderna, ute på en promenad. Och de hjälper mig att landa i min kropp.

En av de böcker jag just nu läser är Besel van der Kolks ”Kroppen håller räkningen” (Akademius förlag 2021) om hur vi kan behandla känslomässiga trauman. Många människor som har upplevt trauma känner sig avskärmade från sin kropp, och ett sätt att komma till rätta med detta kan vara att ägna sig åt sådant som ”väcker” kroppen. Yoga, dans, massage. Och att andas – andas in och känna tillit, andas ut och släppa taget…

tillsammans är vi två

Tid för dig – dags att skriva…

Oavsett om du hör till dem som har semester eller om du arbetar under sommaren, hoppas jag att du kan skapa rum för dig själv. Passa gärna på att ägna en stund åt någon av dessa skrivövningar.

SKRIVÖVNINGAR

Den här månaden får du flera skrivövningar som passar fint i semestertider. Gör dem i ett svep, eller dela upp på flera tillfällen helt utifrån vad som passar dig. Reflektera en stund över orden och frågorna nedan, och skriv sedan ner dina tankar.

Vila och återhämtning
Fundera en stund över orden vila och återhämtning. Vad betyder de för dig? Vad ger dig vila och återhämtning? Hur kan du få in det i din vardag?

Förundran
Forskning visar att vi människor mår bra av att känna förundran, att det till och med kan hjälpa oss att sänka graden av inflammation i kroppen (s 191-214 i ”Hälsorevolutionen” av Maria Borelius Harperlife 2018). Natur, konst, musik – allt som rör våra sinnen kan hjälpa oss att känna förundran.

Vad väcker din förundran?
Hur kan du få in mer förundran i ditt liv?

Måste, borde, vill…
Om du har en eller flera partner kan denna övning med fördel göras tillsammans – gärna efter att ni har skrivit om era tankar kring vila och återhämtning, samt förundran. Skriv först enskilt och diskutera sedan era texter och använd det som du/ni har skrivit och gör upp en plan för sommaren.

– Vad vill du göra under sommaren? (Inte vad du tycker att du borde eller måste, utan vad du vill.)
– Hur ser din lista ut jämfört med din partners? Finns det andra du behöver ta hänsyn till?
Vänner, släktningar? Hur mycket hänsyn är rimligt att ta till dessa personers önskningar och förväntningar?
– Vad av det du vill göra är genomförbart?
– Om ni är två eller flera: vad kan ni göra var och en för sig, och vad vill/behöver ni göra tillsammans?

När du känner dig färdig kan du läsa igenom din text och skriva ytterligare ett par meningar om hur det kändes att skriva. Om skrivande väcker tankar och känslor som är svåra att härbärgera på egen hand vill jag, som vanligt, att du söker upp någon som du kan dela dina tankar med ❤

Ta hand om varandra

Vi vill såklart att ledighet ska förknippas med återhämtning och glädje. Men så är det som sagt inte för alla, av olika skäl vilket är viktigt att våga prata om. I samband med semester och högtider ökar våld och övergrepp i nära relationer, och vi behöver verkligen hjälpas åt och ta hand om varandra. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite om du misstänker att någon är utsatt. Exempel på sidor där du kan få information och tips:

Tankar inför hösten

En fördel med att ha eget företag är möjligheten att styra sin tid. De närmaste veckorna planerar jag att fokusera på ett av mina skrivprojekt – samtidigt som jag tillbringar mycket tid med sommarlovslediga barn och semesterledig man. Jag tar inte emot för coachingsamtal under juli, men i augusti är du varmt välkommen att boka tid igen!

Dessutom funderar jag en hel del över hösten. Och jag önskar din hjälp med en sak. Nämligen att ta ut riktningen för dessa nyhetsbrev. Det är viktigt att du som läser får ut något av det, och jag skulle vara så tacksam om du vill ta dig tid att svara på några frågor. Svaren är helt anonyma!

En rolig nyhet är förresten att det blir en Skriv dig hel-kurs för personer med NPF-diagnos i Linköping med start i september. Tipsa vidare om du känner någon som kan vara intresserad, eller skynda att anmäla dig om du själv bor i närheten och är intresserad!

Men – nog nu om hösten. Jag säger som Birk i sagan om Ronja Rövardotter: ”Det är sommar söstra mi.” Och jag önskar dig en fin sådan fylld av just det som du mår bäst av att fylla just din sommar med.

Vi hörs!
Ida