Nyhetsbrevet

Tankar i december

Nyhetsbrevet Tankar i december handlar den här månaden om att prata känslor och vad jag önskar alla människor inför det nya året. 

Tid att lyssna och stå kvar

Året drar sina sista skälvande andetag medan jag eldar i kaminen och funderar över året som har gått. Det har varit ett oroligt år runtom i världen. Krig, pandemi och naturkatastrofer. Nog är det fler än jag som upplever att världen liksom kokar?

Sonen sitter bredvid mig och har högläsning ur en gammal Bamse-tidning.
”Vem tycker du bäst om i Bamse?” undrar han sedan.
”Jag vet inte”, svarar jag efter en stunds funderande. ”Jag gillar allihop.”

Bamse och hans vänner är en genialisk serie: så många olika karaktärer och en tanke om att alla behövs. Att olika är bra och att snällhet är någonting värdefullt. Ett budskap som behövs mer än någonsin just nu, såväl i Sverige som resten av världen.

Personligen tror jag att en nyckeln för att kunna vara genuint snäll är att vara i kontakt med sig själv. Och för att kunna vara det behövs, åtminstone för de flesta, tid. Tid för att vila och reflektera kring vad som händer inuti. När vi vet det har vi lättare att ge våra medmänniskor en av de största gåvorna vi kan ge till någon annan. Nämligen precis detsamma: tid!

Tid att lyssna och tid att stå kvar.

Så enkelt och ändå så svårt

Många människor har svårt att prata om sina känslor. Vi går omkring och tror att vi är ensamma om att tänka och känna på vissa sätt. Och att prata om det som försiggår inuti kan kännas enormt hotfullt. Liksom det för en del är svårt att höra andra sätta ord på sina tankar och känslor. Wooha vad hände nu? Vad menar du att jag ska göra med den här informationen?

Den stora trösten är att svaret oftast är: ingenting. Nästan alltid är det enda vi (som privatpersoner) behöver göra att stå kvar och lyssna. Ge av vår tid, finnas där.

När jag tänker närmare på saken behöver vi människor egentligen bara lära oss tre saker:

  • att tillåta oss att känna hela spektrat av känslor
  • att ta ansvar för det vi känner
  • att låta andra ta ansvar för det de känner och gör

Visst låter det enkelt? Det är det inte.

Många vet inte alls vad det egentligen är de känner. De är ledsna, men det kommer ut som ilska. De skulle behöva en varm kram, men i stället spottar de och fräser åt sin omgivning. Någon vill skrika rätt ut i frustration – men ler och fortsätter att fixa och dona så att alla andra ska ha det bra. Och när någon annan berättar om svåra saker tror vi att det förväntas kloka och genomtänkta svar eller lösningar.

Ida Sundén Skrivtjänster och coachning

Frigöra tid

Min önskan är att flera människor ska prioritera att frigöra tid åt sig själva under 2023. Tid att umgås med sig själv, ta reda på vem man är och vad som är viktigt, på riktigt. Tid för att krypa upp i ett soffhörn med ett levande ljus framför sig, utan störande mobiltelefoner eller ett klockslag att passa. Inte bara en gång, utan ofta. Att skapa stunder för att låta tankarna vandra precis som de vill. Och om de gör ont eller känns skrämmande – våga stanna kvar, känslorna i sig är inte farliga.

Om det känns svårt att sitta helt sysslolös kan ett tips vara att ta med penna och papper, kanske prova på att skriva någonting? Ibland kan det dock vara svårt att skapa nya rutiner på egen hand, och om du önskar förändringar i livet och samtidigt vill ha någon vid din sida att bolla med är du välkommen att höra av dig.

En tidig julklapp

Själv fick jag en tidig julklapp i år från Karin Högvall som är projektledare för SMIL, Sällsynt mitt i livet som drivs av Riksförbundet för sällsynta diagnoser. Ett omdöme om mig som samtalsledare för Sällsynt mitt i livet damp ner i mejlkorgen tidigare i december och gjorde mig varm om hjärtat. Det stod:

”Ida är lyhörd och bra på att se både individ och grupp. Som samtalsledare för en känslig och utsatt grupp, fick hon deltagarna att öppna upp och föra djupa samtal. Hon är intresserad av människors berättelser och bjuder på sig själv när det tillför något. Deltagarna var eniga i sitt beröm över hennes insats.”

En höst full av djupa samtal, och därpå en dos beröm. Bättre julklapp kunde jag inte önska. Och med det önskar jag dig ett gott nytt år fyllt av hopp om ett lugnare världsläge och mycket, mycket snällhet!

Vi hörs,
ida