Nyhetsbrevet

Tankar i augusti 2023

Nyhetsbrevet Tankar i augusti kommer med trevliga nyheter om fin läsning på bloggen och en skrivövning som synar dina rädslor i sömmarna.

Gäster på besök

Ibland går det fort från tanke till handling. En kväll nu under sommaren satt jag i soffan och tänkte och bland annat flög ett citat av Honorine Hermelin genom min hjärna:

”Låt oss berätta våra sannsagor för varandra,
så att våra hjärtan vidgas.”

Jag har delat det citatet tidigare, och som du kanske förstår tilltalar det mig mycket. Nu satt jag och funderade över min hemsida och att det vore oerhört fint att göra den till hemvist för andras berättelser, inte bara mina. Och det var där nånstans som det började gå fort, för snart hade ett antal namn dykt upp i mitt huvud. Strax därefter hade jag skickat mejl till dem och frågat om de skulle vilja vara gästskribenter hos mig på temat att skriva sig hel.

Minns du att jag skrev i förra brevet att jag har en trevlig nyhet att dela? Den trevliga nyheten är att varje månad under hela hösten kommer du få möta en ny gästskribent som berättar sin historia och hur skrivande har varit en hjälp genom livet. Jag har just redigerat färdigt och lagt ut den första texten.

Möt Jessica Roos Rahmquist

Jag är så glad över att du ska få möta författaren, journalisten och skrivcoachen Jessica Roos Rahmqvist och hennes berättelse om att bli förälder till Hedvig som har Downs syndrom. Och om hur Jessica med hjälp av skrivandet lyckades frigöra sig från den tunga ordlösa oro hon burit omkring på under många år. Det resulterade i boken ”Jag behöver Hedvig” (Parus förlag) som jag varmt vill rekommendera till var och en. En otroligt fin och klok bok.

Hjälp mig gärna att sprida Jessicas text vidare så att så många som möjligt kan få läsa den antingen genom att dela vidare DET HÄR inlägget på Instagram.

Att vara rädd men våga ändå

Har du något tema som går igen i ditt liv? Något du brottas med gång på gång, och kanske tror att du har ”blivit färdig med” men så visar det sig att de gamla spökena fortsätter härja med dig?

Ett sådant återkommande tema för mig är en rädsla för att sticka ut, att synas. Utan att fördjupa mig alltför mycket i det kan jag konstatera att det krockar med min kreativa sida som gärna vill komma till uttryck genom texter och bilder. Att driva företag innehåller också komponenter där rädslan inom mig ständigt behöver utmanas.

För någon vecka sedan blev jag intervjuad för lokaltidningen, vilket är en typisk sådan sak som puttar mig långt utanför min komfortzon. Inte att bli intervjuad i sig, det går bra, men själva poängen är ju att andra sedan ska läsa texten och – värst av allt – se bild på mig. Hu. Jag har alltid vägrat att vara med på kort, och det finns ytterst få bilder på mig från min uppväxt.

Men, jag tänker att rädslor är till för att utmanas och bäst sker det genom att exponera sig för dem. Och nu hoppas jag att du vill hänga på i min lilla utmaning.

SKRIVÖVNING – nu är det din tur!
Vad knuffar dig utanför din bekvämlighetszon?

Alltså, verkligen verkligen utanför.

Sätt dig ner och reflektera en stund över den frågan. Och var ärlig mot dig själv. Ibland kan det kännas genant eller rentav obehagligt  att erkänna sina rädslor. Men i ditt skrivande kan du vara helt ärlig, där är det tryggt.

Finns det någonting du skulle vilja eller behöva göra, men drar dig för? Vad är det i så fall? Det kan handla om allting från att ha ett viktigt samtal med någon, till att gå på stan ensam, börja klä dig på ett sätt du tycker är fint men tror inte passar dig, göra din röst hörd på nästa personalmöte etc. Vad som helst som du skulle vilja göra men upplever som svårt och läskigt.

Fundera nu på vad som är det värsta som kan hända om du gör det, trots att det känns obehagligt? Försök att sätta ord på ditt obehag, hur känns det? Hur ser det ut? Om det var ett ljud eller en färg, hur skulle de låta eller se ut? Var i kroppen sitter obehaget?

Om du får tydliga kroppsliga förnimmelser när du funderar på det du skulle vilja göra men av någon anledning inte vågar, res på dig och rör på dig. Kanske hoppa eller skaka på kroppen, det är ett sätt att frigöra energin som nu rör sig i kroppen.

Nästa steg är att fundera över om du kan ta något praktiskt steg mot att förverkliga det där du drömmer om? Att börja gå emot din rädsla.

Beskriv slutligen ett positivt förlopp där du gör det där du drömmer om. Skriv detaljerat vad du vill göra, hur du ska göra det och hur det känns inom dig när du lyckas med det.

När du känner dig färdig kan du läsa igenom din text och skriva ytterligare ett par meningar om hur det kändes att skriva. Om skrivande väcker tankar och känslor som är svåra att härbärgera på egen hand vill jag, som vanligt, att du söker upp någon som du kan dela dina tankar med  ❤

Hitta det som ger energi

Apropå att möta sina rädslor är det också klokt att ge sig själv tid att göra sådant som faktiskt ger energi, utan någon större insats. I mitt fall handlar det om att vara i naturen, vilket jag kan ge mig själv bara genom att gå ut genom dörren, och att ta del av kultur på olika sätt. Det senare är lite krångligare, men när jag väl prioriterar det ger det så mycket tillbaka. För en vecka sedan var jag och min man på konsert med Sofia Karlsson i Klosterkyrkan i Vadstena. Helt magiskt.

Du som önskar en fortsättning på skrivövningen kan i nästa steg fundera över detta. Var kan du hämta energi när du har ”bråkat med dig själv” och tvingat dig utanför din komfortzon?

Vad händer i höst?

Hör du till dem som tycker att hösten känns som en nystart? Som lever med en ”terminsalmanacka” i hjärnan? Det gör jag. Och jag är i full färd med att se över vad den här hösten ska innehålla. En del saker hänger i luften, annat är spikat. Exempelvis kommer jag och Jennifer på MEJA Hälsoteam åter att bjuda in till workshopen   Yoga och Skriv dig hel i slutet av oktober. Varmt välkommen att boka din plats om du befinner dig i krokarna av Linköping.

Och om du under hösten planerar att satsa på dig själv och ditt mående, exempelvis genom coachande samtal och/eller att skriva dig hel, är kalendern på Boka.se uppdaterad och det finns tider att boka!

Ta hand om dig.
Vi hörs!
Ida