Boksläpp och skrivkurs för anhöriga

Sommaren kom och värmen med den. Möjligen kvalar jag i det stora hela in som en av landets största badkrukor, näst efter min mamma, men i år har jag faktiskt tappat räkningen över antalet bad. De senaste veckorna har fyllts med svalkande dopp, glass och god mat samt mysigt häng med vänner och familj. Dagarna har fått komma och gå precis som de vill utan tankar på annat än nuet.

I juni gick min mormor bort, närmare 90 år gammal. Det är så oerhört märkligt hur en människa ena sekunden kan finnas här, för att i nästa vara borta. Tacksamhet över att fått ha mormor kvar så långt upp i vuxen ålder blandas med saknaden och tomheten. Att aldrig mer slå numret som funnits inpräntat i minnet sedan jag var väldigt liten och ringde henne varje dag. Att aldrig mer mötas av den välbekanta rösten och det glada men hej Ida! Att aldrig mer avsluta med mitt vanliga vi hörs! som bemöttes med ett tryggt jadå, vi hörs. Och att aldrig mer ses. I vårt sista samtal pratade vi om att packa en fikakorg och åka till Linköping för att mormor skulle få se alla nybyggen och omändringar, det var så länge sedan hon var där. Vi hade pratat om detta länge, men Covid-19 ställde planerna på ända. Och plötsligt fanns inte mer tid till vårt förfogande. Jag tänker ofta på det, hur fort förutsättningarna i livet kan ändras. Hur viktigt det är att försöka ägna sig åt sådant som är viktigt på riktigt. Att göra plats för de människor som betyder mycket. Att inte rusa på och ta för givet att det finns ett sedan.

Ta vara på livet

Med det sagt menar jag förstås inte att vi ska sluta göra upp planer för vad vi vill fylla våra liv med. Tvärtom. Men vi ska måna om att ägna oss åt saker vi mår bra av, för vi vet aldrig när det händer saker som vi inte kan påverka.

Efter några veckor helt frånkopplad sociala medier och funderingar kring företag har jag så smått börjat väcka liv i ”jobbdelarna” av hjärnan igen. Hösten bär med sig flera spännande saker! Min bok släpps i oktober och jag planerar att hålla en digital kurs i skrivande för anhöriga till personer med intellektuell funktionsnedsättning . Kanske känner du någon som tycker om att skriva och som också längtar efter att möta andra som delar just den erfarenheten, att vara anhörig till någon med intellektuell funktionsnedsättning? Föräldrar, syskon, kusiner – det spelar ingen roll. Min tanke är sprungen dels ur erfarenheten att ha en syster med Downs syndrom, dels det behov jag ofta mötte hos klienter i mitt arbete som kurator. En vilja att prata med andra som har liknande erfarenheter. Att höra någon annan säga att hen förstår eller känner igen gör ofta något med oss. Om vi då kombinerar detta med skrivandet är jag övertygad om att vi kan skapa en fin gemenskap och utgångspunkt för utveckling.

Sannolikt kommer jag också hålla skrivkurs för personer som själva har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Återkommer även om detta.

Faktum är att jag börjar känna mig redo för sensommar och höst. Svalare luft och rutiner. Just nu är jag också väldigt glad över att Hanna kommer hem på besök från Lissabon i höst och stannar ett par veckor. Även om sociala medier gör det enkelt att hålla kontakten slår det inte att ses på riktigt.

Vad ser du fram emot att fylla din höst med?

(Bild: Hanna Andersson)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s