Denna dagen ett liv

För några veckor sedan gjorde vi en utflykt till Omberg. Strosade runt i bokskogen och i trädgården vid Ellen Keys Strand. Jag har aldrig varit inne i huset, men drömmer om att någon gång få ett vistelsestipendium där. Utsikten över Vättern är otroligt vacker och miljön får mig att rysa av välbehag. Vågornas skvalp mot stranden, historiens viskningar i vinden. Är det Ellen Keys röst som hörs? Eller kanske heliga Birgittas? Munkarna vid Alvastra? Någon av alla kungar eller drottningar som passerat genom tiderna?

Jag har läst mig till att strofen denna dagen ett liv finns skriven på en vägg inne i huset. De flesta av oss kopplar kanske ihop den med farbror Melker på Saltkråkan som filosoferar över livet? I själva verket var det 1700-talsförfattaren, poeten och filosofen Thomas Thorild som först skrev de bevingade orden. Astrid Lindgren läste dem vid ett besök på Strand och lät dem senare landa hos farbror Melker. (Ni har väl förresten inte missat att SVT planerar en nyinspelning av Saltkråkan?)

När jag gick på journalistlinjen fick vi vid ett tillfälle i uppgift att skriva en kort text utifrån just de orden. Denna dagen ett liv. Det var strax efter att Anna Lind blev mördad. Redan då kände jag en frustration över alla kvinnor som berövades sina liv på grund av våld i nära relation, och hur samhället handfallet såg på. En notis i en tidning. Om ens det. Senaste tidens hopplöst sorgliga och onödiga mord där kvinnor fallit offer för mäns… ja, vadå? Vad handlar det om? Litenhet, kränkthet, oförmåga att hantera känslor? Det visar i alla fall att frågan är högaktuell och det fick mig att tänka på den där texten. För att knyta an till mitt förra inlägg tänker jag att något ändå har börjat hända och då särskilt efter Metoo (även om jag med emfas håller med om att det går för sakta) – samtalet ser annorlunda ut nu. Och naturligtvis var mordet på Anna Lind en fruktansvärd händelse som var värd varje minut av uppmärksamhet. Min poäng handlade snarare om vad som krävs för att ett människoliv ska få den uppmärksamheten. Alla kan inte arbeta som utrikesministrar…

Lättnaden över att den avslutande raden i texten nu är ganska fel är stor. Äntligen får denna fråga det utrymme den förtjänar.  Och den som spar hen har som bekant, och texten har lyckats överleva alla år som gått:

Igår sken solen och allting var bra. Hon höll sina barn vid handen, följde dem till förskolan och lovade att hämta dem innan det blev mörkt.

De väntade. Men hon kom aldrig.

Den lilla flickan med stora blå ögon sög förtvivlat på tummen och kramade sin nalle. Men inte ens nallen kunde skänka någon tröst.

”Var är mamma?” undrade hon samtidigt som stora tårar rann längs med hennes kinder.

Storebror la beskyddande armen runt hennes axlar och bet hårt i underläppen för att inte visa att den darrade. Viskade:

”Mamma kommer snart.”

Nej. Mamma kommer inte snart. Hon kommer aldrig mer. För mamma är död. Mamma har ramlat ut för ett högt hus, mamma blev knivskuren förstår du lilla gumman, mamma blir jagad av pappa som inte är riktigt frisk. Mamma blir just nu våldtagen och strypt av ett par stora händer som tar tag runt hennes nacke och kväver henne – långsamt, långsamt. Mamma…

Mamma kommer aldrig mer. För världen har blivit lite galen.

Igår sken solen. Och allting var bra. Idag sker galenskaperna i takt med regnet som smattrar mot våra fönster. På tv mumlar bekymrade ansikten att de inte förstår hur detta hemska kunde ske. Att de beklagar sorgen och tänker på ungarna.

Denna dagen – ett liv. Denna dagen – många liv. Men endast ett får bästa sändningstid på tv.

(Bilden ovan är förresten inte min, utan är lånad av Hanna Andersson. Med fotografens godkännande, kanske ska tillägas.)

4 reaktioner till “Denna dagen ett liv

  1. Vilket bra inlägg Ida! Så bra skrivet och ett mycket viktigt, relevant ämne. Så sorgligt men dock så sant tyvärr! 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s