Att skapa förändring tar tid

Härom helgen cyklade vi en sväng. Utepannkakor (ett uttryck som min dotter myntade när hon var yngre) och sjöutsikt, vinden närmast ljummen mot ansiktet vissa stunder. Det var härligt. Och mitt i skogen blev jag stående vid en liten enbärsbuske. Tät och fin, och full av omogna bär.

På gymnasiet hade jag en fransklärare som ideligen utbrast: Det är en process! Med en särskild handviftning och franskt nasalt uttal på just process. I smyg skrattade vi åt honom, hans livsvisdom landade tyvärr inte hos oss. Inte just då.

Enbärsbusken fick mig att tänka på det där. Processer. Busken följer sin livsprocess utan större mankemang misstänker jag. Och det får ta den tid det tar. Visste du att det tar tre år för bären att mogna? Så länge busken tillåts vara ifred från yttre påverkan kommer den sköta detta. I balans mellan sitt varande och sitt skapande.

Minns du det jag skrev i mitt första inlägg, om att skapa någonting hållbart? Hållbart för mig, och hållbart för andra. Enbärsbusken påminde mig som sagt om det, att låta saker ta tid. Vi människor mår bra av att utveckla, tänka, förbättra, förändra. Utan dessa drivkrafter skulle vi stanna av. Men – vi vet ju alla att det finns ett men – när prestationer tar över och tillåts definiera vårt värde och vilka vi är finns en risk att vi tappar kontakten med oss själva.

Många av oss verkar ha missuppfattat vad själva processen innebär, och helt uteslutit vissa delar av den? Tiden för reflektion, kontemplation, vila. De är lika viktiga som själva görande. Det är i stillheten det verkliga presterandet sker, då kunskaper och insikter får chans att mogna. Jag undrar om vi som kollektiv har haft insikt om detta tidigare i vår historia men glömt bort det? Eller kanske är insikten idag större än någonsin? Eller åtminstone större än på länge. Jag vet inte. Allt fler verkar i alla fall bejaka sitt behov av stillhet och ifrågasätta om den eviga jakten efter mer, större och bättre är meningen med livet.

Boktips för dig som vill förändra livet

Senaste tiden har mina tankar även snurrat mycket kring en viss gråhårig man som höll en presskonferens i sin trädgård. Det bubblar överallt just nu, även inom mig. Men jag funderar på om vi egentligen ska tacka Göran för att han ställde sig i sin trädgård och gav dumheten ett ansikte? Otroligt korkat av honom, såklart. Men faktiskt bra för många andra. De sista åren har fler män blivit medvetna om vad som pågår. Och med den nya medvetenheten blir det svårare att titta åt ett annat håll och låtsas som ingenting. Svårare att fortsätta ”inte förstå”. Göran var så konkret och tydlig i sina resonemang, och han gav uttryck för dem alldeles själv. Tack Göran!

Mitt i frustrationen försöker jag påminna mig att också detta, att bryta upp gamla patriarkala strukturer, är en process. Även om den går oändligt långsamt – för långsamt – så sker förändringar. Vi har bara svårt att se dem för att vi befinner oss mitt i stormens öga. Och det faktum att saker förändras får en del människor att streta emot extra mycket, då förändringar tenderar att skrämma.

Personligen får jag ta djupa andetag både en och två gånger när saker går långsamt eller står stilla, och när det blir för svårt väljer jag att ta hjälp från andra . Jag tränar med en pt och bollar mina tankar med en coach när jag kör fast. Jag ser det som en klok investering i mig själv, men också för andra – på så vis får jag bättre förutsättningar att vara någon annans bollplank.

Om du befinner dig i en förändringsprocess och vill läsa, och få handfasta tips, om att förändra livet i en riktning som går i linje med dina innersta önskningar kan jag rekommendera Lisa Hallins bok ”Lycklig ända in i själen”. Med avstamp i egna erfarenheter berättar hon om sina tankar och insikter på ett enkelt och lättillgängligt sätt.

Och om du önskar ytterligare stöd längs vägen är du välkommen att höra av dig till mig. Kanske vill du prova ett strukturerat skrivande enligt Write Your Self-konceptet? Eller kanske är ni flera stycken som vill göra det tillsammans? Hör av dig så hittar vi ett upplägg som passar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s